Ugrás a tartalomra

Elkészült az Állami Számvevőszék jelentése

2024. március 14. csütörtök
Nem történt vagyonvesztés az önkormányzat ingatlanhasznosítása során
Elkészült az Állami Számvevőszék jelentése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrég befejezte önkormányzatunknál azt a pilot projektet, amely öt önkormányzat és központi költségvetési szerv ingatlanhasznosítási tevékenységét ellenőrizte. Ennek részeként Budafok-Tétény önkormányzatának ingatlanhasznosítási tevékenysége is górcső alá került az ÁSZ részéről, a vizsgálatról pedig jelentés készült.   

Az ÁSZ jelentése szerint a vizsgált időszakban a kerület ingatlanhasznosítási tevékenysége alapvetően szabályszerűen működött, önkormányzati vagyonvesztés nem történt. A számvevőszék jelentésében megtett kritikai észrevételek zöme adminisztratív jellegű. A javasolt módosítások jelentős részét már a szakmai egyeztetések során a napi gyakorlat részévé tette a XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal.

Az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ÁSZ-szal folyamatos a kapcsolat, már a jelentéstervezet megállapításaira reagálva tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal a hatóságot, hogy intézkedéseket tett a hiányosságok megszüntetésére. Ezek a hiányosságok kisebb, főként a nyilvántartás folyamatait érintő, adminisztrációs hibák voltak, egy esetben például elmaradt a vagyonkezelői jog létesítéséhez szükséges miniszteri hozzájárulás, előfordult a bérleti díjak hiányos szabályozása, illetve azok nem megfelelő megállapítása, vagy az ingatlanokra vonatkozó mennyiségi leltár hiánya is. Előfordult, hogy nem megfelelően jelöltek meg gazdasági eseményt számlán, valamint a könyvviteli nyilvántartásban, vagy az úgynevezett EMIT-ek (Energiamegtakarítási Intézkedési Tervek) teljesítéséről szóló éves jelentéseket kellett pótolni.

A Polgármesteri Hivatal intézkedett továbbá a mobil jégpálya működtetésére és hasznosítására vonatkozó külön megállapodás megkötésére is az ÁSZ javaslata szerint. A jelentéstervezet megállapításainak észrevételezése időszakában az önkormányzat a Klauzál Házban működő uszoda szerződésének közzétételére vonatkozó kötelezettségének is eleget tett.

(budafokteteny.hu)